Kan je een woonlening tussentijds herzien bij een andere bank?
Geschreven door Hypotheek Lenen
De rentevoeten zijn in de afgelopen jaren naar een historisch laag punt gedaald. Tot op heden is de huidige gemiddelde rentevoet lager dan 1,5% bij veel banken. Dit leidt ertoe, dat mensen overwegen om hun woonlening tussentijds te herzien. Heb je momenteel een hypotheek met een relatief hogere rentevoet en wil je graag weten, of het nut heeft om een herfinanciering aan te vragen?
Dan is dit misschien wel het moment bij uitstek om actie te ondernemen. Je kunt in dat geval 2 kanten op:
- je huidige rentevoet herzien bij de bank waar je je woonlening hebt afgesloten
- of bij een andere hypotheekverstrekker aankloppen
In dit artikel lichten wij beide mogelijkheden voor je toe, zodat je de opties tegen elkaar af kunt wegen.
Optie 1: je woonlening herfinancieren bij je huidige bank
Je kunt overwegen om bij je huidige hypotheekverstrekker je huidige lening vervroegd terug te betalen en een nieuwe en goedkopere lening in plaats daarvan af te sluiten. Met het geld dat je voor het nieuwe krediet krijgt, kun je vervolgens je huidige krediet terugbetalen. Je kunt dit gewoon bij dezelfde bank doen, door te informeren naar de rentevoet die momenteel wordt aangeboden.
Je dient er dan wel rekening mee te houden, dat je in dat geval vaak een wederbeleggingsvergoeding dient te betalen, omdat de bank tegen een lager tarief aan jou geld leent. Dit komt doorgaans overeen met 3 maanden interest. Het is relatief simpel om te berekenen, of dit voor jou een interessante optie is. Je dient dan te kijken of het totale bedrag aan afbetalingen en interest die momenteel open staan, minder is dan het totaalbedrag van de nieuwe lening. Hier dien je dan dus ook de schadevergoeding bij op te tellen, plus ongeveer 250 euro aan dossierkosten voor de nieuwe lening.
Optie 2: je woonlening herfinancieren bij een andere bank
Een tweede optie is het aangaan van een geheel nieuwe lening bij een andere hypotheekverstrekker. In dat geval zal je wel opnieuw naar de notaris moeten gaan om de lening in te schrijven. De nieuwe hypotheek moet immers worden gevestigd als waarborg, tegelijkertijd wordt de oude hypotheek geschrapt: dit noemt men ook wel de handlichting.
In dit geval zal je dan niet alleen de wederbeleggingsvergoeding moeten betalen, maar ook de diverse kosten die bij het inschrijven van een geheel nieuwe lening komen kijken. Dit is dus de handlichting, maar ook de kosten van de notaris en de inschrijving van de nieuwe lening. Ook komen er dossierkosten bij kijken, meestal rond 500 euro. Ook in dit geval zal je dus vooraf een berekening moeten maken, waarmee duidelijk wordt of de nieuwe lening voor jou financieel interessant is.
Hypotheek Lenen legt jouw financiële mogelijkheden bloot
Wij kunnen ons zo voorstellen, dat het berekenen van de mogelijke winst een beetje ingewikkeld kan zijn. Hypotheek Lenen kan je uitstekend bijstaan op dit vlak. Wij kunnen met behulp van een simulatie precies voor je berekenen of een tussentijdse herziening nuttig is, bij welke bank je dit het beste kan doen en wat de exacte voordelen zijn. Bel ons zeker eens voor een vrijblijvend intakegesprek.