Wie betaalt de hypotheek bij een scheiding?
Geschreven door Hypotheek Lenen
Heb je in het verleden een huis samen met je partner gekocht, maar gaan jullie binnenkort uit elkaar? Een vervelende periode natuurlijk. Iets waar je dan al helemaal niet op zit te wachten, is onduidelijkheid met betrekking tot de aflossing van de hypotheek. Wanneer je gaat scheiden of uit elkaar gaat als koppel, dan zal je rekening moeten houden met het feit dat dit nog wel moet gaan gebeuren.
Wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, dan ben je beiden voor de helft eigenaar van de woning. In andere constructies gelden ook soms andere verdelingen, die uiteindelijk bepalen wie aflost en hoeveel precies. Ook zal je moeten bepalen wie in het huis blijft wonen, omdat deze partner de ander zal moeten uitkopen. In dit artikel leggen wij je uit hoe één en ander in het werk bij het betalen van de hypotheek na een scheiding.
Wie betaalt het restant van de hypotheek terug?
De grote vraag is natuurlijk wie de hypotheek zal moeten betalen. In principe geldt de verdeling die jullie ten tijde van het aangaan van de hypotheek hebben afgesproken. Deze verdeling bepaalt de hoogte van jullie afzonderlijke aflossingshoogten. Maar niet iedereen weet uit zijn of haar hoofd hoeveel dit is, vandaar dat wij hieronder de 4 meest gangbare situaties voor je op een rij hebben gezet.
Situatie 1: wanneer je wettelijk of feitelijk samenwonend was
Wanneer jij en je partner wettelijk samenwoonden, dan heb je beiden je eigen contracten. In feite is simpelweg elke partij afzonderlijk verantwoordelijk voor diens eigen schulden. Mocht je ex-partner kunnen aantonen dat een lening diende voor gezamenlijke gezinsbehoeften, dan ben jij mede verantwoordelijk voor deze schulden. Het is nu dus van belang te weten op wiens naam de hypotheek stond, aangezien deze persoon moet terugbetalen. Hebben jullie samen de hypotheek afgesloten, dan dien je de verdeling aan te houden zoals in de akte vermeld is.
Optie 2: wanneer je was getrouwd in algehele gemeenschap van goederen
Wanneer je getrouwd was in gemeenschap van goederen, betekent dit dat alle schulden die jullie hebben voor jullie beider rekening komen, in gelijke verhoudingen. Daarom zal je samen tot een compromis moeten komen met betrekking tot de aflossing van de hypotheek, bijvoorbeeld aan de hand van jullie inkomensverschillen. Schuldeisers kunnen trouwens zowel het eigen als gemeenschappelijke vermogen aanspreken voor het aflossen van schulden.
Optie 3: wanneer je was getrouwd in scheiding van goederen
Stellen die getrouwd waren in scheiding van goederen beschikken over 2 aparte vermogens. In principe is hier hetzelfde aan de hand, als bij wettelijk samenwonenden. Je bent beide verantwoordelijk voor je eigen schulden, tenzij je expliciet samen een schuld bent aangegaan. In dat geval dien je na te gaan, wat de verdeling in eigendom is om te achterhalen wie moet betalen en hoeveel.
Situatie 4: Wanneer je getrouwd was onder het wettelijk stelsel
Het wettelijke stelsel houdt in, dat het gezamenlijke vermogen in drieën wordt gedeeld: jouw vermogen, het vermogen van je ex-partner en jullie gemeenschappelijke vermogen. Het ligt er een beetje aan wanneer de hypotheek is afgesloten, om te achterhalen binnen welk vermogen het hypothecaire krediet valt. Is dit tijdens jullie huwelijk gebeurd? Dan kun je uitgaan van de situatie zoals vermeld bij gemeenschap van goederen. Is de hypotheek door één van beide partners voor het huwelijk afgesloten? Dan blijft enkel deze partner aansprakelijk voor de betalingen.
Bereken hoeveel je per maand kunt aflossen op Hypotheeklenen.be
Wil je weten wat jouw realistische mogelijkheden zijn? Misschien zodat jullie samen op goede voet een berekening kunnen maken voor het aflossen van de hypotheek? Gebruik dan zeker de tool op onze website, die je direct laat zien hoeveel jouw aflossingscapaciteit per maand is. Ook kun je meteen kijken, of het herfinancieren van de hypotheek geen voordelen oplevert. Heb je vragen? Neem dan contact op met Hypotheek Lenen, wij leggen je dan helder uit hoe onze dienst in elkaar steekt.