Wat is voorkooprecht? Wat betekent dat bij het kopen van een woning?
Geschreven door Hypotheek Lenen
Er zijn soms situaties denkbaar waarin je heel graag een woning wil hebben. Misschien ben je momenteel op zoek en heb je onlangs het huis van je dromen bezichtigd? Of je woont momenteel in een huurwoning, die je in een later stadium zou willen aanschaffen? Dan zijn er meerdere scenario’s denkbaar, waarin je de woning al dan niet kunt krijgen.
Indien je vast op de hoogte bent van het voorkooprecht, dan kan dit al behoorlijk schelen om achteraf niet teleurgesteld te zijn wanneer de woning aan je neus voorbij gaat. Andersom geldt natuurlijk ook, dat je zelf gebruik kunt maken van het voorkooprecht indien dit in je voordeel kan werken. In dit artikel leggen wij meer uit over het voorkooprecht, hoe dit precies werkt en hoe je een woning waar een voorkooprecht op rust kunt aankopen.
Wat is precies een voorkooprecht?
Wanneer je een bepaalde mate van voorrang wilt bij de aankoop van een woning, dan kun je met de verkopende partij het voorkooprecht afspreken. Je kunt dan de woning aankopen tegen precies dezelfde voorwaarden en prijs, als een kandidaat koper in een stadium waarin de woning te koop staat. Een voorkooprecht wordt altijd contractueel vastgelegd, waarbij altijd de duur van dit recht wordt vermeld.
Wanneer is het interessant om een voorkooprecht af te spreken?
Een redelijk veelvoorkomende situatie in de praktijk betreft een huurder die graag het huurhuis op termijn overneemt van de eigenaar. Je kunt dit met je verhuurder bespreken en als hij of zij akkoord gaat, dan laat je het voorkooprecht in je huurcontract opnemen vanaf dat moment.
Wanneer de verhuurder vervolgens het huis te koop zet in plaats van het direct aan jou te verkopen, dan is de verhuurder verplicht de woning aan te bieden tegen hetzelfde bedrag dat geboden is. Indien er meerdere bieders zijn, dan zal jij dus het hoogste bod moeten betalen om het huis te kunnen kopen. Je bent dus zelf geen bieder bij het voorkooprecht, maar je gaat akkoord met biedingen van anderen. Gaat de verhuurder trouwens niet akkoord? Dan kun je een schadevergoeding krijgen door een officiële klacht in te dienen.
Wat doe je als een ander al het voorkooprecht heeft?
Een andere situatie is wanneer je zelf op huizenjacht gaat en er achter komt, dat op de woning die je wilt hebben een voorkooprecht rust. Wij raden aan in dat geval toch altijd een bod te doen. Het feit dat een ander een voorkooprecht heeft laten vastleggen, wil immers niet zeggen dat die persoon ook het bod wil betalen dat jij uitbrengt. In dat geval luidt het advies in principe altijd: niet geschoten is altijd mis.
Het voorkooprecht wordt ook door bedrijven en de overheid gebruikt
Het voorkooprecht bestaat trouwens al best lang, want vooral overheden maken hier best vaak gebruik van. Bijvoorbeeld om een natuurgebied in stand te houden, of om leegstand te voorkomen. Je kunt op de website van de (Vlaamse) overheid achterhalen, op welke panden en percelen momenteel een voorkooprecht rust.
Hypotheek Lenen helpt je met het bepalen van je budget
Hypotheek Lenen kan je in ieder geval goed helpen met het hele financiële gedeelte. Wil je een realistisch bod uitbrengen op een woning waarop het voorkooprecht rust? Of huur je een woning en zou je graag willen weten, of je het kunt kopen? Neem dan zeker eens contact met ons op. Wij helpen je graag met het ordelijk maken van je financiële plaatje en natuurlijk ook het verkrijgen van een hypothecair krediet.