Wat is het voorkooprecht bij aankoop van een woning?
Geschreven door Hypotheek Lenen
Droomwoning op het oog en wil je 100 % zeker zijn dat de woning van jou wordt? Als je graag zekerheid hebt, kan je met de eigenaar van het pand het voorkooprecht bespreken. Zo’n voorkooprecht zorgt er namelijk voor dat jij op de eerste plaats komt en dus gegarandeerd de enige echte eigenaar wordt van de woning indien het verkocht wordt. Hoe gaat het precies in zijn werk? Dat lees je hier.
Voorkooprecht: wat is dat precies?
Voorkooprecht betekent simpelweg dat jij voorrang krijgt op andere potentiële kopers, ook al zijn er al concrete dingen overeengekomen met een andere kandidaat. Je zal dus geen hoger bedrag moeten betalen of kopen tegen andere voorwaarden: alles blijft hetzelfde. Het voorkooprecht en de duur ervan wordt altijd vastgelegd in een contract.
Voorkooprecht: een praktisch voorbeeld
Voorkooprecht wordt vaak aangevraagd door huurders die graag het pand dat ze huren uiteindelijk zouden willen kopen. Als zij met de eigenaar die het pand verhuurt, een contract met voorkooprecht afsluiten, zullen zij een voorkeursbehandeling krijgen als het pand op een gegeven moment te koop staat.
Zijn er andere kandidaat-kopers die een bod gedaan hebben? Dan is de eigenaar verplicht om jou de kans te geven om voor datzelfde bedrag het pand te kunnen kopen. Kiest de eigenaar toch voor een andere kandidaat? Dan kan je een klacht indienen of zelfs schadevergoeding vragen.
Ook niet-particulieren zoals lokale overheden kunnen het voorkooprecht aanvragen voor bijvoorbeeld natuurgebieden. Op die manier willen de provincies of gemeentes inzetten op leegstandbestrijding, ruimtelijke ordening of natuurbehoud. Je kan alle gebieden waar al een voorkooprecht op is afgesproken checken bij de Vlaamse Overheid.
Iemand anders heeft het voorkooprecht op jouw droomhuis: wat nu?
Laat je absoluut niet afschrikken door een voorkooprecht wanneer je het huis van je dromen bent tegengekomen. Er zal met jou al een verkoopovereenkomst worden afgesloten als de eigenaar jouw bod aanvaard. In die verkoopovereenkomst wordt het voorkooprecht echter als opschortende voorwaarde vermeld.
De eigenaar zal, als hij jouw bod aanvaardt, ditzelfde bedrag voorleggen aan diegenen waarmee hij of zij een overeenkomst mee hebben afgesloten in verband met voorkooprecht. Als die partij akkoord gaat met het bod dat jij hebt voorgelegd, dan zal de woning naar degene met het voorkooprecht gaan. Gaat die niet akkoord met het bedrag? Dan is de woning van jou!
Voorkooprecht: registratiebelastingen
Het voorkooprecht is echter niet volledig voor niets. De kans bestaat dat jij als koper de registratiebelastingen voor het voorkooprecht zal moeten betalen. Indien dit afgesproken wordt, kan ook de verkoper de registratiebelastingen op zich nemen. Meer over de registratiebelastingen kan je hier terugvinden.
Vragen over voorkooprecht: Hypotheeklenen geeft raad
Wil je graag meer weten over hoe zo’n voorkooprechtovereenkomst werkt? De experts van Hypotheeklenen helpen je graag verder met al je vragen! Samen gaan we voor dat droomhuis. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.