Klanten getuigen

Voor mijn nieuwe woning was ik op zoek naar goed en onafhankelijk advies. Hypotheeklenen.be heeft mij goed voorzien van de juiste informatie, zodat ik snel en zonder veel zorgen een weloverwogen beslissing kon nemen. Ik kan het iedereen aanraden!

Marnix Vramhout
Wat is het postinterventiedossier (PID)?
22 april

Wat is het postinterventiedossier (PID)?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Ga je een woning kopen? Of wil je juist je eigen woning verkopen? Dan zal je voor de verkoop nogal wat documenten moeten verzamelen. Wanneer een woning verkocht wordt, dan is bepaalde bouwkundige informatie van belang. Mensen die geïnteresseerd zijn zullen onder andere meer willen weten over de kwaliteit en materialen van je woning, waar de elektrische bedrading loopt en wanneer er renovatiewerken zijn uitgevoerd.

Al deze informatie en documenten bij elkaar noemt men het postinterventiedossier: in het kort PID. Dit is een verzameling van feiten en kenmerken die van belang zijn betreffende de bouwkundige staat van je pand.

Aan de hand van deze informatie kan worden bepaald wat er verbouwd mag worden, wanneer een renovatie verstandig is en ook kunnen vakmensen zoals aannemers en architecten er verder mee uit de voeten. In dit artikel vertellen wij je iets meer over het PID.

Is een PID voor alle woningen verplicht?

De eerste vraag die men vaak stelt is of een PID bij elke woning verplicht is: dit is niet zo. Enkel woningen en appartementen die na 1 mei 2001 gebouwd zijn dienen een PID te hebben. Daarnaast dienen ook panden die na 1 mei 2001 gerenoveerd of verbouwd zijn over een PID te beschikken. Dit betreft werken die door een aannemer zijn uitgevoerd.

Wat zit er allemaal in een PID?

Een PID kan een zeer grote hoeveelheid aan informatie bevatten. Dit kan bestaan uit:

  • Een complete aanduiding van alle nutsvoorzieningen, zoals gas, elektra, water en ventilatie. Daarnaast dienen ook eventuele verborgen gebreken op dit gebied expliciet vermeld te worden.
  • Alle beschikbare tekeningen en plannen van de structuur van het pand inclusief de technische installaties, zoals je sanitair en Cv-ketel.
  • Alle instructies aangaande het onderhoud van je pand inclusief alle voorzieningen, daarnaast ook met betrekking tot herstelwerken, renovatiewerken en ontmantelingswerken.
  • Alle gegevens van derden die bij de bouw of verbouwwerken betrokken waren, dus een aannemer, architect en mogelijk veiligheidscoördinator.
  • Voorts een lastenboek dat alle financiële gegevens aanduidt, zoals alle facturen, gebruikte materialen en garantiebewijzen.

Elke keer als je nieuwe werkzaamheden uitvoert, dan dien je dit in het PID op te nemen en de informatie aan te vullen.

Hoort het PID bij de eigenaar of bij het gebouw?

Vanaf het moment dat het PID wordt opgesteld, hoort dit onlosmakelijk bij jouw pand. Wanneer je een pand wilt verkopen dat na 1 mei 2001 gebouwd of verbouwd is, dan zal je dus altijd dit dossier moeten overhandigen aan de nieuwe eigenaar. Dit wordt trouwens ook officieel in de verkoopakte opgetekend.

Hypotheek Lenen kan je van advies voorzien

Wil je jouw huis binnenkort verkopen? Of wil je juist een woning aankopen en heb je vragen over het PID? Je kunt bij ons altijd terecht voor financieel advies voor zowel de aan- als de verkoop van een woning. Daarnaast kunnen wij je natuurlijk ook helpen met de diverse stappen in het proces, zoals het bij elkaar zoeken van alle informatie die in een PID thuishoort. Contacteer ons gerust eens om een vrijblijvende afspraak te maken.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.