Verklarende woordenlijst: afkortingen op vastgoedsites
Geschreven door Hypotheek Lenen
Wanneer je een huis gaat kopen of verkopen, dan kom je ineens terecht in de wereld van de vastgoedsector. Dit kan vooral voor leken aan het begin verwarrend zijn, want er zijn nogal wat documenten en termen die je om de oren vliegen. Zaken als notariële akten en attesten dienen opgesteld te worden, zonder dat je hier bij voorbaat al kennis van hebt opgedaan.
Een ander probleem dat bij ons vaak wordt gemeld, is de enorme hoeveelheid aan afkortingen op immowebsites en zoekertjes. Wij kunnen ons zo voorstellen dat het behoorlijk lastig kan zijn om al deze termen en afkortingen in één keer te begrijpen. Daarom hebben wij speciaal voor jou een verklarende woordenlijst samengesteld, die alle reguliere afkortingen voor je op een rij zet die op vastgoedsites worden vermeld.
De meest voorkomende algemene afkortingen op een rij
Allereerst hebben wij hierbij op alfabetische volgorde alle reguliere afkortingen voor je opgesomd. Deze hebben te maken met informatie betreffende het pand, zoals de oppervlakte, het bouwjaar en of er een EPC-attest aanwezig is. Dit zijn zaken die nodig zijn om onder meer de prijs van de woning te bepalen en de staat van de woning.
Bew. Opp. Bewoonbare oppervlakte
Bj Bouwjaar
EPC Energieprestatiecertificaat
K.I. Kadastraal inkomen
UC Unieke code
OB/HOB/GB Open/Halfopen/Gesloten bebouwing
Een symbooltje met een huisje met golven betekent voorts, dat het gebouw in overstromingsgevoelig gebied gelegen is.
Afkortingen die met stedenbouwkundige zaken te maken hebben
Naast de algemene afkortingen, zijn er ook afkortingen die vooral met stedenbouwkundige aspecten van het pand en de omgeving te maken hebben. Vaak worden deze afkortingen ook in zoekertjes vermeld, omdat dit natuurlijk scheelt in het aantal woorden dat men dient te noteren. In onderstaande lijst vind je alle stedenbouwkundige afkortingen per categorie, tevens op alfabetische volgorde.
De stedenbouwkundige zaken aangaande de bestemming van het pand zijn als volgt:
Wche Woongebied met culturele, historische of esthetische waarde
Wg Woongebied
WgLk Woongebied met landelijk karakter
Wug Woonuitbreidingsgebied
Stedenbouwkundige afkortingen: vergunningen
Wanneer je een woning wilt kopen en je wilt bijvoorbeeld een aanbouw plaatsen of een deel uitbreiden van het pand, dan dien je te achterhalen of je hiervoor een vergunning kan krijgen van de gemeente. In sommige gevallen is deze vergunning reeds aanwezig. Ook kan het zijn, dat een dergelijke vergunning in het verleden is afgewezen. Het verdient aanbeveling hierop te letten, indien je het huis liever niet aankoopt zonder deze mogelijkheid.
Gvg Geen vergunning uitgereikt
Gvv Geen verkavelings-vergunning
Vg Vergunning uitgereikt
Vv Verkavelingsvergunning
Stedenbouwkundige afkortingen: verkooprecht
In sommige gevallen kan er een verkooprecht op het pand rusten. Dit betekent, dat een derde partij voorrang krijgt bij de verkoop. Deze partij is dan in staat het pand tegen dezelfde voorwaarden aan te kopen als de hoogste bieder. Vaak zal het om een overheidsinstantie gaan, die verkooprecht heeft op het pand.
Gvkr Geen voorkooprecht ruimtelijke ordening aanwezig
Vkr Voorkooprecht ruimtelijke ordening aanwezig
Stedenbouwkundige afkortingen: dagvaardingen
Ook kun je nakijken, of de eigenaar van het pand mogelijkerwijs is gedagvaard vanwege een bouwovertreding.
Dv Dagvaarding uitgebracht
Gmo Geen rechterlijke herstelmaatregel of bestuurlijke maatregel opgelegd
Ho Rechterlijke herstelmaatregel opgelegd
Hypotheek Lenen helpt je met de aan- en verkoop van je woning
Wij kunnen ons voorstellen dat het aan het begin ingewikkeld kan zijn, om een woning aan te kopen. Je wordt immers overladen met terminologie, terwijl je het liefste natuurlijk ontspannen op zoek gaat naar je droomwoning. Kun je wel wat hulp gebruiken bij de diverse financiële modaliteiten? Dan zit je bij Hypotheek Lenen altijd aan het goede adres. Bel ons direct om een intake aan te vragen, indien je graag tot actie over wilt gaan.