Klanten getuigen

Voor mijn eerste huis heb ik aangeklopt bij Hypotheeklenen.be. Alles werd duidelijk uitgelegd en er is goed de tijd genomen om mij te helpen aan een goedkope hypotheek. Met de selectie van Hypotheeklenen.be heb ik snel een goedkope hypotheek kunnen afsluiten. Binnen twee weken was alles rond.

Stijn
Vastgoed kopen in 2022: belangrijke veranderingen
9 maart

Vastgoed kopen in 2022: belangrijke veranderingen

Geschreven door Hypotheek Lenen

Wil je een woning kopen in 2022? Dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Er verandert dit jaar namelijk behoorlijk wat op vastgoedvlak. Over de verplichte schatting en de lagere registratierechten heb je misschien al gehoord, maar er zijn nog andere zaken die veranderen. We zetten alle veranderingen voor wie vastgoed wil kopen in 2022 op een rijtje.

Lagere registratierechten

Je zal ongetwijfeld al gehoord hebben over de nieuwe registratierechten. Wie een eerste woning koopt, zal 3% registratierechten betalen in plaats van 6%. Is je oog gevallen op een oude woning en wil je die grondig gaan renoveren binnen de vijf jaar na je aankoop, dan betaal je zelfs slechts 1% registratierechten. Een grote meevaller dus. Deze maatregel werd ingevoerd om de stijgende woningprijzen enigszins te temperen.

De situatie is minder positief voor wie een nieuwbouwwoning wil bouwen of een investeringspand of een tweede woning koopt. Je betaalt dan niet langer 10% registratierechten, maar zal vanaf 2022 12% registratierechten moeten neertellen.

Verplichte schatting bij hypothecaire lening

Vanaf 2022 moet je woning verplicht geschat worden alvorens je een lening kan afsluiten. De hypothecaire lening wordt dan afgesloten op basis van de geschatte waarde van je woning en niet langer op basis van de aankoopprijs. Zo hoopt men om woekerprijzen op de vastgoedmarkt in te perken. Betaal je meer dan de geschatte waarde van de woning, dan moet je dat bedrag dus zelf ophoesten.

Banken zullen echter in de meeste gevallen geen schatter naar je woning sturen. De waarde van de woning zal berekend worden op basis van statistische modellen.

Recente EPC’s bij verkoop van een woning

Wil je een woning verkopen in 2022, dan zal die woning over een EPC moeten beschikken dat in 2019 of later uitgevaardigd werd. Op een EPC, een EnergiePrestatieCertificaat, kunnen geïnteresseerde kopers lezen hoe energiezuinig en energie-efficiënte en woning is. Vroeger waren EPC’s tien jaar geldig, maar dat is niet langer het geval.

In 2019 werden de EPC’s vernieuwd. Vanaf dan werd een label toegekend aan de woning, gaande van A+ tot F om kopers in één oogopslag een idee te geven van de energiezuinigheid van de woning. Je kan vanaf 2019 ook adviezen lezen op het EPC die eigenaars moeten motiveren om hun woning groener te maken.

Geen nieuwe stookolieketels meer

Fossiele brandstoffen behoren binnenkort tot het verleden en dat ligt nu ook vast in de wet. Vanaf 2022 mag je geen nieuwe stookolieketel meer plaatsen. Als je al een stookolieketel hebt, mag je die wel nog gewoon blijven gebruiken. Ben je van plan om een nieuwbouw te plaatsen of een oude woning grondig te renoveren, dan mag je eveneens geen nieuwe stookolieketel meer plaatsen.

Buitenlands vastgoed belast op basis van kadastraal inkomen

Wie vastgoed in het buitenland bezit, zal daar vanaf 2022 anders mee moeten omgaan op de belastingaangifte. Buitenlands vastgoed wordt sedert 2021 belast alsof het vastgoed in België zou staan. Dat beïnvloedt vanaf dit jaar dus je belastingen. Voorheen werd je op buitenlands vastgoed belast op basis van de huurinkomsten of ‘fictieve’ huurwaarde. Vanaf nu is dat op basis van het kadastraal inkomen.

Enkel wanneer je vastgoed in het buitenland verhuurt aan een vennootschap of aan iemand die een bedrijf vestigt in het pand, dan worden wel nog steeds de huurinkomsten belast.

Renovatiepremies vinden wordt eenvoudiger

Wanneer je een woning renoveert, heb je recht op heel wat premies. Het is meestal lang zoeken naar welke premies precies van toepassing zijn op jouw verbouwproject. Vanaf 1 juli 2022 is dat niet langer het geval. Je kan dan op MijnVerbouwPremie makkelijk alle premies aanvragen waar je recht op hebt.

Strengere regels rond onroerende voorheffing bij nieuwbouw

Wie vanaf 2022 een nieuwbouwwoning plaatst, zal niet langer van de grote korting op onroerende voorheffing genieten. Wanneer je voorheen een energiezuinige woning bouwde, kreeg je een korting van 50% of zelfs 100% op de onroerende voorheffing. De regels zijn nu een stuk strenger geworden. Om geen onroerende voorheffing te betalen op je nieuwbouwwoning, mag het E-peil van je woning nog amper 10 bedragen. Dat betekent dat enkel energieneutrale of bijna-energieneutrale woningen nog van die korting kunnen genieten.

Asbestattest

Wil je in 2022 een woning kopen die gebouwd werd voor 2001, dan zal je een asbestinventarisatie moeten laten opmaken. De procedure ligt nog niet helemaal vast, maar het verplichte asbestattest komt er dit jaar wel aan.

Wil je vastgoed kopen in 2022? Hypotheeklenen staat je bij

Ben jij van plan om vastgoed te kopen in 2022, maar weet je niet welke invloed de nieuwe regels op jouw aankoop kunnen hebben? Of heb je hulp nodig om te bekijken wat de voordeligste optie voor je is? Onze experten van Hypotheeklenen bespreken samen met jou de beste mogelijkheden voor jouw specifieke situatie. Contacteer ons vandaag nog.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.