Klanten getuigen

Financiële producten zijn soms erg ingewikkeld, maar met de hulp van Hypotheeklenen is het allemaal goed gekomen. Dankzij de uitgebreide vergelijking en heldere uitleg, heb ik vol vertrouwen een fantastische prijs gekregen voor mijn nieuwe hypotheek.

Isabelle Tant
Startershypotheek: wat is een goed begin voor je eerste lening?
12 november

Startershypotheek: wat is een goed begin voor je eerste lening?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Ga je binnenkort je allereerste woning aanschaffen? Een spannend en ook zeer mooi moment in je leven! Om het vooral voor jezelf leuk en overzichtelijk te houden, raden wij altijd aan voldoende informatie op te zoeken over het gehele aankoopproces. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, plus je bent goed voorbereid op wat er komen gaat.

Een zeer belangrijk onderdeel van het kopen van een woning betreft de hypothecaire lening die je ervoor af zult moeten sluiten. Het verdient aanbeveling juist hier tijd in te steken, omdat de startershypotheek die je kiest bepaalt hoeveel je per maand zult aflossen, hoe lang en in welke vorm. In dit artikel lichten wij vast enkele opties aan je voor, inclusief handige informatie over de mogelijkheden voor starters op de huidige woningmarkt.

Twee soorten startershypotheken

Wanneer je als starter een woning wilt kopen, dan kun je kiezen uit een tweetal hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek of een lineair krediet. Je mag ook voor een andere vorm kiezen, houd er echter rekening mee dat je enkel recht hebt op renteaftrek als je een van deze twee soorten hypotheken kiest.

In feite heeft het weinig zin om voor een andere hypotheekvorm te kiezen, gelet op het fiscale voordeel dat je dan misloopt.

Optie 1: Een annuïteitenhypotheek

Met een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand een vast bedrag terug, dat bestaat uit zowel rente als aflossing. De verhouding tussen aflossing en rente verandert wel gedurende de looptijd.

In de regel zal je aan het begin vooral rente betalen en weinig aflossing, maar naarmate de tijd vordert betaal je minder rente en meer aflossing. Zodat je aan het einde van de rit netjes je woning hebt afbetaald.

Optie 2: Een lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek betaal je, net als bij de annuïteitenhypotheek, maandelijks een bedrag aan rente en aflossing. Bij deze hypotheekvorm is de aflossing echter altijd hetzelfde, waardoor je iets meer overzicht verkrijgt.

De hypotheekrente neemt gedurende de looptijd wel af, waardoor je netto maandlasten lager worden.

Willen je ouders helpen? Dat kan!

Vrijwel elke bank wil tegenwoordig een bepaald percentage aan eigen inbreng, meestal ligt dit rond de 20%. Indien je niet over een dergelijk bedrag beschikt, dan kunnen je ouders je op meerdere manieren op weg helpen. Bijvoorbeeld door het schenken van het bedrag, maar ook door mede-aansprakelijk te worden gesteld.

Dit kan het in bepaalde gevallen makkelijker maken, om een hypotheek te krijgen als starter. Uiteraard informeert Hypotheek Lenen je graag over alle mogelijkheden.

Is een startershypotheek hetzelfde als een starterslening?

Een fout die vaak wordt gemaakt, is het gelijk stellen van een startershypotheek aan een starterslening. De laatstgenoemde is namelijk geen hypothecair krediet, maar een extra lening die je kunt afsluiten naast je hypotheek.

Is je droomwoning bijvoorbeeld duurder dan het maximale bedrag dat je voor een startershypotheek kunt lenen? Dan kan een starterslening het verschil overbruggen, met een maximum van 20% van het totale aankoopbedrag. Wil je meer weten of meteen een afspraak maken? Contacteer ons dan direct, wij helpen je graag verder.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.