Mijn huurcontract is niet geregistreerd: wat zijn de gevolgen?
Geschreven door Hypotheek Lenen
Ga je binnenkort een nieuw huurhuis betrekken? Of woon je momenteel in een huurhuis en ben je benieuwd, of je huurcontract wel is geregistreerd? In principe is elke verhuurder verplicht om direct na de ondertekening van een huurcontract het contract te laten registreren.
Dat is namelijk niet alleen voor de huurder handig, maar ook de verhuurder kan daardoor rustiger slapen. In dit artikel behandelen we het belang van een geregistreerd huurcontract. En ook de gevolgen van een huurcontract dat niet is geregistreerd en hoe je dit kunt voorkomen.
De feiten over een geregistreerd huurcontract op een rij
Na ondertekening dient elke verhuurder het ondertekende huurcontract binnen twee maanden te registreren. Bij een registratiekantoor wordt het huurcontract in het register opgenomen. Het kantoor bewaart een kopie en stempelt het contract als bewijs.
Is het een pand dat enkel voor bewoning dient? Dan kost dit trouwens ook helemaal niets. Gaat het om een zakelijk pand voor verhuur of een parkeerruimte? Dan heeft de verhuurder vier maanden de tijd en zal de registratie wel wat geld kosten.
Wat zijn de gevolgen indien je huurcontract niet is geregistreerd?
Er zijn wettelijke gevolgen van het niet nakomen van de registratieplicht: het is immers niet voor niets verplicht. De verhuurder zal dan een boete moeten betalen. Ook gelden de volgende gevolgen:
- Jij als huurder kan dan een contract van maximaal negen jaar direct beëindigen, zonder een opzegtermijn en tevens zonder betaling van een opzegvergoeding. Je kunt dit enkel doen in de periode dat je huurcontract niet is geregistreerd.
- Een eventuele nieuwe eigenaar (indien de oude verhuurder het huis verkoopt) kan een huurder er zonder pardon uitzetten, als deze persoon er minder dan zes maanden woont, omdat de huurder niet gebonden is aan het ongeregistreerde huurcontract.
- Woont de huurder er wel langer dan zes maanden? Dan is het voor de nieuwe verhuurder gemakkelijker om een contract van maximaal negen jaar op te zeggen.
Een geregistreerd huurcontract biedt beide partijen bescherming
- Als huurder is het zeer verstandig er goed op te letten, of je huisbaas je huurcontract registreert. Je kunt dan namelijk niet zomaar uit je huis worden gezet en de huur is gemaximaliseerd.
- Gaat de woning over op een nieuwe eigenaar en is je huurcontract netjes geregistreerd? Dan zal de nieuwe eigenaar zich aan alle rechten en plichten uit het huidige huurcontract moeten houden en kan jou er dus ook niet zomaar uitzetten.
- Maar ook de eigenaar/verhuurder heeft baat bij een geregistreerd contract. Zo dien jij als huurder namelijk altijd de opzegtermijn te respecteren, waardoor de verhuurder voldoende tijd heeft om een nieuwe huurder te vinden en geen inkomsten verliest.
- Wanneer het pand ook voor zakelijke doeleinden wordt verhuurd, dan komen hier nog eens extra belastingvoordelen voor de verhuurder bovenop.
Hoe controleer je of je huurcontract is geregistreerd?
Huur je sinds mei 2017 of later? Dan kun je bij MyMinfin of MyRent je huurcontract opzoeken. Vind je niks? Stap dan direct naar je verhuurder om dit op te lossen.
Doet je verhuurder niets? Dan kun je dus per direct weggaan, zonder enige opzegtermijn.
Wil je meer informatie over je persoonlijke opties? Misschien omdat je binnenkort liever een huis wilt kopen om écht zelfstandig te wonen? Dan kan Hypotheek Lenen je in elk geval bijstaan met grondig financieel advies. Bel ons gerust voor een afspraak of meer informatie.