Mag je op een huis bieden via Whatsapp?
Geschreven door Hypotheek Lenen
Met onze smartphone? Daar doen we de laatste jaren haast alles mee: foto’s plaatsen op sociale media, eten bestellen, online shoppen en zelfs soms ook: bieden op een huis. Als je je droomwoning gevonden hebt, wil je namelijk zo snel mogelijk toezeggen. Maar is dat wel legaal, een bod doen op een woning via Whatsapp? Wij zochten het voor je uit.
Een bod uitbrengen: de wetgeving
Yep, het is zover: je hebt hét huis van je dromen gevonden. Het liefste van al wil je direct sturen dat je het gaat kopen en voor welke prijs je dit gaat doen. Gaat de verkoper akkoord? Dan heb je volgens de wet een overeenkomst. En het bestaan van die overeenkomst moet je kunnen bewijzen, inclusief een officiële handtekening van beide partijen.
Bieden via Whatsapp: mag het?
Een overeenkomst afsluiten via een berichtje is alleszins beter dan een mondelinge overeenkomst. Je hebt namelijk een bewijs op zwart-wit staan als je een bod uitbrengt via berichten op Whatsapp, Facebook of sms.
Indien nodig, kan je dus perfect bewijzen dat er zich een overeenkomst heeft plaatsgevonden. In de wet staat er echter dat er ook een getekend document moet zijn om de overeenkomst officieel te maken, wat zo goed als nooit het geval is bij een simpel berichtje.
Krijgt de koper of verkoper toch twijfels of ontstaan er onenigheden over het bod? Dan zal zo’n digitaal bewijs helaas onvoldoende zijn om de overeenkomst te bewijzen.
Een bod uitbrengen: de rechtbank
Soms gaat de rechter akkoord met een bewijs via een berichtje en zien ze dit dus als officieel bewijs van overeenkomst. Maar niet alle rechtbanken zijn het hiermee eens. Zorg dus zeker dat je na het berichtje zo snel mogelijk iets op papier laat zetten, voor de zekerheid. Beter voorkomen dan genezen!
Kan je niet wachten? Houd hier rekening mee!
Te enthousiast over een woning? Het is heel aanlokkelijk om direct je smartphone te nemen en je bod uit te brengen. Maar weet wel dat een bod bindend is en je dit dus niet meer kan wijzigingen. Om op zeker te spelen, kan je wel opschortende voorwaarden aan je bod proberen toe te voegen: op die manier kan je vaak je bod intrekken indien je bijvoorbeeld toch geen lening kan vastkrijgen.
Ook de datum moet je duidelijk kunnen vaststellen, zodat je niet een eeuwigheid moet wachten op de koper. Tot slot voeg je best een omschrijving toe van wat je precies koopt (de inhoud en specificaties van de woning), zodat hier alvast later ook geen discussies meer over ontstaan.
Hulp nodig bij je hypotheek? Hypotheeklenen helpt je graag verder
Een woning op het oog en klaar om een bod te doen? Bij Hypotheeklenen kan je terecht met al je vragen en twijfels. Onze experts helpen je graag verder met het verkoopproces en zoeken samen met jou naar de voordeligste hypotheek om het huis van je dromen te kunnen strikken! Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.