Mag ik mijn woning zomaar verhuren via AirBnB?
Geschreven door Hypotheek Lenen
De huursector heeft in de afgelopen jaren een gigantische sprong gemaakt met de komst van AirBnB. Waar je vroeger enkel middels een standaard huurcontract je woning kon (onder)verhuren, met alle bijkomende risico’s en beperkingen van dien, is het nu mogelijk voor slechts enkele dagen je huis aan een ander ter beschikking te stellen. En dit kan financieel aardig wat extraatjes opleveren!
Maar natuurlijk was de fiscus hier al snel van op de hoogte en zijn er inmiddels een hoop voorwaarden verbonden aan het verhuren van je woning via AirBnB. In sommige landen is het zelfs verboden om via AirBnB te verhuren, omdat de toeristische sector binnen no-time aan het instorten was. In België is het not steeds mogelijk, maar zorg ervoor dat je aan alle regeltjes voldoet. Anders kun je een fikse boete verwachten, of wachten er zelfs ergere consequenties zoals het kwijtraken van je woning.
Met welke regels dien je rekening te houden?
Enkel een kamer op AirBnB zetten is voor de meesten simpel. Maar eigenlijk is dat pas het laatste wat je op je to-do lijst moet zetten. Alvorens je aan de wereld kenbaar maakt dat je een kamer in de aanbieding hebt, zal je echt wat voorwerk moeten verrichten en alles op orde moeten hebben.
- Denk aan inschrijvingen op platforms
- het verzamelen van de nodige documenten
- mogelijk een vergunning aanvragen
- praktische zaken op orde hebben
- en natuurlijk dien je ook je inkomsten aan de fiscus op te geven
Lees snel verder voor alle benodigde informatie.
Verplichte inschrijvingen
Indien je wilt starten met verhuren, dan zal je je op enkele platformen in moeten schrijven.
In het Vlaamse gewest betreft dit zowel het Vlaams Logiesdecreet alsmede het Vlaamse logiesinformatiesysteem. De eerstgenoemde regelt de verhuur van woningen en kamers aan toeristen. Je dient je aan bepaalde regels uit het decreet te houden, onder andere op het gebied van brandveiligheid en hygiëne. Tevens zal je je in moeten schrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen, indien je voornemens bent op regelmatige basis te verhuren.
Verzekeringen, vergunningen en andere documenten
Voor verhuur dien je een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten, daarnaast dien je een brandveiligheidsattest te overleggen dat ondertekend is door de brandweer. Dit om de veiligheid van je gasten te waarborgen. In Vlaanderen dien je je te melden bij het Departement Internationaal Vlaanderen (Dienst Toeristische Logies), wanneer je één of twee kamers verhuurt met een maximum aan acht gasten. Heb je meer kamers of gasten? Dan dien je een vergunning aan te vragen. In Brussel heb je altijd een vergunning nodig, alsook een eigendomsbewijs, een bewijs van goed gedrag en zeden én een stedenbouwkundig attest.
Andere belangrijke details die je niet moet vergeten
Je dient zorg te dragen voor de aanwezigheid van een EHBO doosje in je huis en een lijstje met noodnummers. Sommige mensen aan wie je verhuurt kunnen immers uit heel andere plekken op de wereld komen en kennen niet vanzelfsprekend deze informatie.
Daarnaast dien je ook goed te beseffen dat onderverhuur altijd verboden is bij de wet. Er zijn enkele uitzonderingen, die kun je bij de lokale gemeente navragen. Maar in principe mag enkel de eigenaar van een woning deze verhuren aan derden.
Hoe zit het op fiscaal vlak met verhuren via AirBnB?
Je zult natuurlijk je huurinkomsten op moeten geven aan de fiscus. Tegenwoordig bestaan er vaste bedragen, die bepalen hoeveel belasting je betaalt.
Indien je inkomsten lager uitvallen dan 5.100 euro, dan ben je 10% kwijt aan belastingen, maar hoef je niet te voldoen aan de vigerende BTW- en socialezekerheidsverplichtingen. Verdien je meer dan dit bedrag? Dan worden de inkomsten gewoon als beroepsinkomsten beschouwd en op de normale wijze belast.
Besluit je het risico te nemen je inkomsten niet op te geven en wordt je gesnapt? Dan kun je boetes tot wel 25.000 euro verwachten. Wees dus eerlijk om jezelf een hoop ellende te besparen.
Hypotheek Lenen helpt je financieel alvast op weg
Ben je de eigenaar van een woning of wil je een woning kopen? En wil je meer informatie over je financiële opties? Bel ons dan zeker eens op via 0496/82.50.88.
Wij kunnen je van alles vertellen over je mogelijkheden tot het besparen op je hypotheek, uiteraard kunnen wij je ook helder uitleggen hoe je legaal je woning kunt verhuren. Maar misschien heb je na onze dienstverlening AirBnB wel helemaal niet meer nodig!
Met ruim 25 verschillende hypotheekverstrekkers in portefeuille is oversluiten altijd het proberen waard, om op die manier zonder enige moeite meer geld over te houden. Contacteer ons vandaag nog vrijblijvend, we helpen u graag !