Kan je lenen voor een huis als je op de zwarte lijst staat?
Geschreven door Hypotheek Lenen
Wil je een huis kopen, maar denk je dat je door schulden in het verleden misschien hiervoor niet in aanmerking komt? Dan is het raadzaam om te achterhalen of je op de beruchte zwarte lijst staat. Dat gebeurt, wanneer je schulden in het verleden te laat of zelfs helemaal niet hebt terugbetaald. Je krijgt dan een vermelding om meer zekerheid te scheppen voor de toekomst.
Waarom? Wanneer je een lening aangaat, dan wil de bank het liefst zoveel mogelijk zekerheid omtrent het feit dat jij je schuld netjes zult aflossen. Een vermelding op de zwarte lijst kan eventueel voor problemen zorgen.
In dit artikel bespreken we of je een woonlening kunt krijgen wanneer je op de zwarte lijst staat. En welke opties er dan nog voor je open staan.
Wat is de zwarte lijst en waar dient deze voor?
Heb je ooit een lening afgesloten? Bijvoorbeeld een doorlopend krediet, of een autolening? Of een eerdere hypothecaire lening? Dan is er niets aan de hand als je deze gewoon netjes hebt terugbetaald. Het is echter een ander verhaal, als je een betalingsachterstand hebt gehad of nog steeds de lening niet hebt terugbetaald.
In een dergelijk geval dient de instantie waarbij je geld hebt geleend je aan te melden bij de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) van de Nationale Bank. Elke bank en andere kredietverstrekkers zijn verplicht dit te doen.
Op dat moment kom je dus op de zwarte lijst terecht en alle andere kredietverstrekkers kunnen dit zien. Het doel hiervan is zekerheid verschaffen voor zowel banken als mensen die geld lenen.
Hoe weet je of je op de zwarte lijst staat?
Indien je niet zeker weet of je op deze lijst staat, dan kun je daar relatief gemakkelijk achter komen. Dit kan je per post aanvragen, aan een loket of online met je eID. Je staat namelijk niet voor de rest van je leven op de lijst.
Indien je de schuld inmiddels hebt betaald, dan word je normaal gesproken na een jaar van de zwarte lijst gehaald. Het verdient dus absoluut aanbeveling hier wat onderzoek naar te doen, zodat je zeker weet waar je aan toe bent als je een hypothecair krediet af wilt sluiten.
Hoe lang duurt het voordat je weer van de zwarte lijst af bent?
Indien je een achterstand hebt op een lening en je betaalt deze af, dan dient de kredietverstrekker dit te laten weten aan de CKP binnen 8 dagen. Vanaf dat moment begint de termijn van een jaar te lopen en daarna worden je gegevens verwijderd.
Betaal je een lening nooit terug? Dan dien je er rekening mee te houden, dat je maar liefst tien jaar op de zwarte lijst blijft staan. Indien je trouwens van mening bent dat je onterecht op deze lijst bent gezet, dan kun je dit wel aanvechten middels een gemotiveerde brief. Je dient dan wel aan te tonen dat het niet door jouw eigen schuld is ontstaan.
Zijn er opties om een hypothecair krediet te krijgen?
In principe kijken banken redelijk streng naar een notering op de zwarte lijst, maar er zijn nog wel opties beschikbaar als je er op staat.
Heb je bijvoorbeeld al je schulden afbetaald en een royale eigen inbreng? Of is er iemand die voor je garant wil staan? Dan kunnen er mogelijkheden open liggen om alsnog een krediet af te sluiten.
Hypotheek Lenen kan je prima helpen met het vinden van gepaste oplossingen. Contacteer ons gerust eens voor meer informatie of om een afspraak in te plannen.