Is een e-mail een geldig bewijs van verkoop?
Geschreven door Hypotheek Lenen
Ben je onlangs je droomhuis tegen het lijf gelopen en heb je eigenlijk al besloten tot koop over te gaan? Of wil je gewoon weten met welke formaliteiten je te maken krijgt als kopende partij van een woning? Dan zijn er zeer zeker zaken waar je op moet letten, om er verzekerd van te zijn dat de aankoop rechtsgeldig is. Onlangs is er nogal wat commotie geweest, rondom de vraag of een e-mail als een geldige koopovereenkomst kan worden gezien bij de aankoop van onroerend goed.
Koper en verkoper communiceren immers vaak via digitale weg met elkaar (e-mails, sms’jes en tegenwoordig vaak op via WhatsApp), dus het komt wel degelijk vaak voor dat men op deze manier een overeenstemming tracht te bereiken. Maar mag dit wel? Plus rijst de vraag voor u als koper: heeft u op dat moment officieel een huis gekocht?
De rechtbank heeft recent bepaald dat een e-mail geen geldig bewijs is
Hoewel het zeer gebruikelijk is dat bepaalde voorwaarden aangaande een koopcontract onderling worden besproken via diverse kanalen, meent de rechtbank dat het daadwerkelijke afsluiten van de overeenkomst gewoon via officiële weg dient te geschieden. Zij wijzen met deze beslissing ook naar de Wet Elektronische Handel 2003, waarin vastgoedtransacties duidelijk als uitzondering worden genoemd als het gaat om de manier van het afsluiten van contracten.
De aankoop van onroerend goed betreft nu eenmaal een prijzige aangelegenheid, en door zowel de kopende als de verkopende partij te binden aan bepaalde wettelijke voorwaarden wordt er voorzien in een veilige manier van zakendoen. Wil je dus een huis kopen, dan dient het volgens het Hof van Beroep middels een officiële koopovereenkomst plaats te vinden.
Tegenstrijdige rechtspraak
Het vervelende aan uitspraken van de rechtbank is echter dat er meerdere tegenstrijdige uitspraken kunnen bestaan. Zo ook op het gebied van de aankoop van een woning, want een eerder arrest heeft uitgewezen dat een sms wél weer als geldige koopovereenkomst kan worden gezien. Sommigen menen dat een e-mail naar analogie dan ook als geldig koopcontract dient te worden aanvaard.
Waar kun je het beste van uitgaan?
Het beste advies luidt nog steeds: twijfel je? Ga dan te allen tijde voor de veilige route! Het sturen van een e-mail is weliswaar stukken makkelijker dan het opstellen van een officiële overeenkomst, maar als koper loop je dan wel het risico dat de overeenkomst als nietig kan worden beschouwd. Heeft intussen een andere koper een overeenkomst gesloten die geldig is, dan kan je droomhuis zomaar aan je neus voorbij gaan.
Zorg altijd voor duidelijke communicatie
Bedenk goed dat rechtbanken op dagelijkse basis weer een nieuwe beslissing kunnen nemen. Het meest verstandige is daarom om altijd goed met de verkopende partij te communiceren, zodat je duidelijk weet waar je aan toe bent. Spreek duidelijk uit dat je een geldig bod wilt doen en bepaal in samenwerking, hoe dit er vervolgens uit zal zien. Zo neem je geen onnodige risico’s.
Wil je tegelijkertijd zekerheid omtrent de financiering van je woning? Hypotheek-Lenen kan je in ieder geval op financieel gebied wél de nodige duidelijkheid bieden. Wij kunnen offertes van ruim 25 aanbieders voor je naast elkaar leggen, zodat je de hypotheek uit kan kiezen die het beste op jouw specifieke situatie aansluit. Informeer vrijblijvend eens naar de mogelijkheden, zodat je ook over dat stukje alvast niet meer na hoeft te denken.