Hypotheek op een tweede huis? Wat zijn de opties?
Geschreven door Hypotheek Lenen
Sinds 1 januari 2020 zijn er enkele aanpassingen gebeurd aan de regels bij het kopen van een pand. De woonbonus is bijvoorbeeld niet meer en ook de registratierechten zijn verlaagd. Er is dus heel wat beweging geweest in de hypotheekwereld. Maar hoe zit dat nu als u wilt gaan voor een tweede woning? Een overzicht.
Aangepaste regels lening
Sinds januari 2020 moet iedereen die een huis wil kopen, 10 procent van het bedrag plus de kosten van de registratierechten kunnen neertellen voor hun bezoekje bij de bank. De quotatie van niet meer dan negentig procent komt er zodat de kredietnemers beschermd zijn tegen de hoge schuldenlast.
Uitzondering op de regels zijn er altijd: de kredietgever mag in 35 procent van gevallen een quotatie uitlenen van meer dan negentig procent. Voor vijf procent van de gevallen mag dit zelfs meer dan honderd procent zijn.
Voor de tweede woning is de Nationale Bank nog een stukje strenger. Als u een woning koopt met als doel de woonst te verhuren, zal u zelf twintig procent van het koopbedrag moeten kunnen neertellen. De bank kan u dus nog maar tachtig procent van het bedrag verlenen. Belangrijk detail: de bank mag voor tien procent van de gevallen een uitzondering maken en een quotatie uitlenen van negentig procent.
Belastingvoordelen tweede woning
Goed nieuws! Ook na de afschaffing van de woonbonus, blijft het federale belastingvoordeel voor een tweede verblijf gelden. Dit voordeel komt op 30 procent. Afhankelijk van uw netto belastbaar inkomen kan u tot 2310 euro belastingvoordeel krijgen.
Belangrijk om te weten: u betaalt bij een tweede woning tien procent aan registratierechten op het totaalbedrag en kan dus niet genieten van de verlaging van de registratierechten die ingingen op 1 januari 2020.
Andere mogelijkheden afbetaling
Afhankelijk van je precieze situatie, zijn er nog meer mogelijkheden om de afbetaling van een tweede woonst te financieren. We zetten ze hier even op een rijtje.
1. Heropname hypotheek
Naast een hypotheeklening kan u ook op andere manieren uw tweede woning financieren. Als u de lening van uw eerste woning (ofwel gezinswoning) al deels heeft afgelost, kan u de hypotheek heropenen. Daardoor kan u de kosten van een nieuwe hypothecaire inschrijving uitsparen.
2. Hypothecair mandaat
Een andere manier om te besparen op uw tweede lening is via een hypothecair mandaat of hypothecaire volmacht. Bij een hypothecair mandaat vermijdt u de kosten van de inschrijvingskosten en het ereloon van de hypotheekbewaarder.
De bank kan wel in de loop van de aflossing alsnog beslissen om een hypotheek te nemen als u uw betaling niet nakomt. U moet dus financieel sterk staan om een hypothecair mandaat te kunnen aanvragen. Zoniet, zal u moeten gaan voor een hypothecaire inschrijving en de daarbij horende kosten betalen.
3. Geen schuldsaldoverzekering
Bij een hypothecaire lening op een tweede woning hoeft u geen schuldsaldoverzekering meer af te sluiten (die verzekering dekt het openstaande kapitaal als u komt te overlijden). Als u al een woning hebt, kan het de tweede woonst altijd verkocht worden om de lening af te betalen. Huurinkomsten kunnen hiervoor ook dienen.
Hypotheeklenen helpt u met de juiste lening
Benieuwd naar jouw persoonlijke mogelijkheden om te lenen voor een tweede woning? Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak en onze adviseur bekijkt graag uw concrete situatie.