Huis verkopen: is de winst belastingvrij?
Geschreven door Hypotheek Lenen
Met de lage rente op spaarboekjes en de steeds stijgende prijzen van immo, lijkt het misschien wel interessant om te investeren in vastgoed. Nu de huizenprijzen weer stijgen en de markt weer aantrekt, is het interessant om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn bij de verkoop van je huis.
Stel, je hebt in je woning verbouwingen uitgevoerd, of je wil je woning verkopen aan een hoger bedrag dan dat jij destijds betaald hebt. Moet je daar dan belastingen op betalen?
We zoeken het voor je uit.
Wanneer is de meerwaarde van een woning belastingvrij?
Verkoop je je woning met meerwaarden, dan betaal je standaard 16,5 procent belasting over de meerwaarde. Dat is de basisregel. Maar er zijn verschillende uitzonderingen:
- Verkopen van een gezinswoning: heb je een gezinswoning? Dat hoef je geen belasting te betalen over de meerwaarde. Voorwaarde is dat jullie zelf minimaal twaalf maanden aantoonbaar in het huis gewoond hebben.
- Onteigening van de woning: is het huis in beslag genomen door de gemeente en wordt het huis daarna verkocht, dan is de meerwaarde belastingvrij.
- Het huis is eigendom van iemand die niet juridisch bekwaam is: wordt het huis verkocht omdat het eigendom is van iemand die juridisch niet bekwaam is, ook dan is de meerwaarde belastingvrij. Denk bijvoorbeeld aan een eigendom van een minderjarige.
- Verkoop na vijf jaar. Vijf jaar na de aanschaf van het huis is de meerwaarde die de verkoop oplevert belastingvrij
Wanneer is er sprake van meerwaarde?
Meerwaarde is, aldus de fiscus, het verschil tussen de netto verkoopwaarde en de forfaitair verhoogde aankoopwaarde. Wat betekent dit nu concreet? De aankoopprijs van de woning wordt gebruikt als basis. Bij de belastingdienst gaat men er vanuit dat een huis meer waard wordt naarmate de tijd verstrekt, ongeacht of je er verbouwingen in gedaan hebt. Daarvoor gebruiken ze de volgende berekening:
Verkoopkoopwaarde = verkoopbedrag - kosten van het immobiliënkantoor
Forfaitair verhoogde aankoopwaarde = aankoopprijs + 25% van de aankoopprijs + jaren na aankoop (5% van de aankoopprijs) + kosten van werk van aannemer
Zo kun je berekenen of de verkoopwaarde daadwerkelijk berekend wordt als meerwaarde. Over het verschil tussen de verkoopwaarde en de forfaitair verhoogde aankoopwaarde moet belasting betaald worden van 16,5 procent, indien niet aan de eerder genoemde voorwaarden is voldaan.
Hoe werkt het bij verbouwing of renovatie?
Als je je huis na aankoop laat opknappen door een erkende, geregistreerde aannemer, dan mag je deze kosten bij de aankoopprijs rekenen, zoals in de bovenstaande beschrijving van de forfaitaire verhoogde aankoopwaarde omschreven staat.
Welke belastingbedragen gelden er?
De meerwaarde belasting is 16,5 procent, maar ook de gemeente heft belasting. Wat zijn dan de uiteindelijke kosten? De meerwaardebelasting vermenigvuldig je met de meerwaarde. De gemeentebelasting die je moet betalen bereken je vervolgens over de verschuldigde meerwaardebelasting. Dan heb je het totaal aan te betalen taksen:
Formule: Meerwaardebedrag x 16,5% + gemeentebelasting
Voorbeeld bij 10.000 euro overwaarde:
10.000 * 16,5% = 1650 euro
1650 * 8% gemeentebelasting (dit varieert per gemeente) = 132 euro
1650 + 132 = 1782 euro aan taksen.
Heb je nog vragen over de meerwaardebelasting? Neem dan vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!