Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
Hoeveel geld heb je nodig om een eigen woning te kopen?
12 november

Hoeveel geld heb je nodig om een eigen woning te kopen?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Wanneer je een woning aanschaft, zal je hoogstwaarschijnlijk het grootste gedeelte van de aankoopprijs lenen. Over het algemeen dien je rekening te houden met het feit, dat de bank vooral zal kijken naar de hoeveelheid geld die je realistisch kunt terugbetalen: je terugbetalingscapaciteit.

Dit wordt onder andere beoordeeld aan de hand van je inkomsten plus de som die je direct al kunt investeren. Veruit de meeste banken willen tegenwoordig een bepaald percentage vooraf ontvangen, de zogeheten eigen inbreng. Wil je weten hoeveel geld je nodig hebt om een eigen woning te kopen, dan dien je dus rekening te houden met zowel de hoogte van de lening als je eigen inbreng.

Waarom vragen banken om een eigen inbreng?

Waar je vroeger gewoonlijk de volle 100% kon lenen voor het kopen van een eigen woning, wordt nu van je gevraagd om ook eigen middelen in te brengen. In de regel geldt dat hoe meer eigen inbreng je hebt, hoe meer vertrouwen de bank in jou zal hebben. Liquide middelen geven je een streepje voor op vele anderen, waardoor de kans groter is dat je de woning kunt kopen.

Hoe bepaalt een bank de hoogte van de eigen inbreng?

Wanneer de bank berekent hoeveel geld je in zult moeten brengen, kijken ze naar een aantal specifieke factoren die van invloed zijn op je lening en je terugbetalingscapaciteit:

  • Als uitgangspunt geldt altijd je terugbetalingscapaciteit. Samen met jou bekijkt de bank hoeveel je op maandelijkse basis kunt betalen. Alles dat je vooraf inbrengt, maakt het maandbedrag dat je kwijt zult zijn lager. Dit is uiteraard voordelig voor zowel de bank als voor jou.
  • Hoe meer risicovol de investering is, hoe hoger de eigen inbreng zal moeten zijn. Bijvoorbeeld bij opknapprojecten, je zult immers eerst een huis moeten renoveren alvorens de prijs van de woning omhoog gaat en daarmee de zekerheid voor de bank dat verkoop zal leiden tot het kunnen terugbetalen van de lening.
  • Ook wordt rekening gehouden met waarborgen. Deze verminderen het risico dat banken nemen en hierdoor kan de hoogte van de eigen inbreng omlaag gaan. Maar een waarborg vervangt nooit de (gehele) eigen inbreng.

De hoogte van de eigen inbreng staat niet altijd vast

Momenteel geldt als basis dat een eigen inbreng van 20% wordt gevraagd, wanneer je een huis wilt kopen. De overige 80% zal dan door de bank worden ingebracht in de vorm van een hypothecair krediet. Maar deze verhouding staat niet altijd vast, er zijn nog steeds banken die soms akkoord gaan met een lager percentage aan eigen inbreng.

Dit wordt echter veelal weer gecompenseerd door een hogere rentevoet, omdat de bank dat meer risico loopt het gehele bedrag niet terug te krijgen. Informeer je dus altijd goed voordat je een krediet afsluit, want 0% eigen inbreng is zeker niet altijd de meest voordelige optie. Een alternatief is een waarborg, bijvoorbeeld wanneer iemand garant voor je wilt staan. Zo kun je in bepaalde gevallen genieten van een lagere eigen inbreng in combinatie met een lage rentevoet.

Voor bescheiden woningen: de sociale lening

Heb je weinig tot geen eigen inbreng, maar wil je wel graag een huis kopen? En is deze woning niet al te duur? Dan kun je nog overwegen om een zogenaamd sociaal krediet af te sluiten. Bij het Vlaams Woningfonds of de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen kun je informeren, of je eventueel in aanmerking komt hiervoor.

Wil je absolute zekerheid omtrent je hypothecaire lening?

Informeer dan bij een onafhankelijk specialist naar jouw mogelijkheden. HypotheekLenen kan je op alle financiële gebieden bijstaan in het aankoopproces.

Wij kijken samen met jou naar de best passende lening, die beantwoord aan jouw mogelijkheden en onmogelijkheden. Zodat je in de toekomst niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Met meer dan 25 hypotheekverstrekkers in ons bestand kunnen wij je op geheel onafhankelijke wijze de beste hypotheek vinden die voor jou het best passend is. Meer informatie? Bel ons vrijblijvend via 0496/82.50.88, wij horen graag hoe we je kunnen helpen. Of stuur ons een e-mail.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.