Hoe krijg je je huurwaarborg terug?
Geschreven door Hypotheek Lenen
Bij het ondertekenen van een huurcontract en het huren van een nieuwe woning hoort vrijwel onlosmakelijk het betalen van een huurwaarborg. Zo zal de verhuurder niet voor problemen komen te staan, als jij bijvoorbeeld het huis beschadigt. Maar ook als jij je huur niet meer betaalt, omdat de huurwaarborg als een soort verzekering fungeert.
Gebruik je het pand netjes en betaal je je huur? Dan krijg je de waarborg aan het einde van de huurperiode gewoon terug. In dit artikel meer over hoe je je huurwaarborg terug kunt krijgen.
Hoe hoog is de maximale huurwaarborg precies?
Op dit moment zijn er twee verschillende regelingen die gelden, dit maakt het een beetje verwarrend voor veel (nieuwe) huurders.
- Indien je je huurcontract voor 2019 hebt afgesloten, dan kan de huurwaarborg niet meer bedragen dan twee volledige maanden huur.
- Voor huurcontracten die vanaf 2019 zijn gesloten is het maximale bedrag van de huurwaarborg drie maanden huur, een maandje extra dus.
- Maar daar staat weer tegenover, dat nu ook iemand in je omgeving borg voor je kan staan in plaats van het betalen van de huurwaarborg. Bijvoorbeeld een ouder.
Als je netjes met het pand omgaat krijg je de huurwaarborg nadien gewoon terug
Het lijkt een hoog bedrag, maar in feite krijg je dit later gewoon terug als er niets ernstigs gebeurt. In principe zet je het bedrag op een geblokkeerde rekening bij je bank en zal de verhuurder die na het einde van je huurperiode deblokkeren zodat het geld terug tot jouw beschikking staat. Tijdens de huurperiode kan er dus niemand zomaar van dat geld nemen. Jij niet en de verhuurder ook niet. Tenzij je wat verkeerd doet natuurlijk, waarover verder meer.
Kom jij als huurder al je plichten na? Dan krijg je dus bij het aflopen van het contract je waarborg vrijwel meteen terug.
In welke gevallen krijg je je huurwaarborg niet terug of slechts deels?
Er zijn twee situaties denkbaar waarbij je je betaalde borg niet terug krijgt.
- Bij een huurachterstand zal de verhuurder naar de rechter kunnen stappen, om het geld terug te vorderen door het van de huurwaarborg af te halen. Binnen een jaar na het beëindigen van het contract dient de verhuurder dan bij de Vrederechter aan te kloppen.
- Naast huurachterstand wordt ook schade door de huurwaarborg gedekt. In dat geval is het wel nodig uit te zoeken, wie voor de schade aansprakelijk kan worden gesteld. Heb jij zelf iets beschadigd of bijvoorbeeld je kinderen of huisgenoten? Dan ben jij verantwoordelijk. Maar bij overmacht, zoals een natuurramp, is de verhuurder aansprakelijk. Meestal zal de verhuurder hier gewoon netjes een verzekering voor hebben.
Tip: laat voor je huur een plaatsbeschrijving opstellen
Het is zeer verstandig om voor het aanvangen van het contract samen met de verhuurder de woning te doorlopen. Je kan dan direct ook foto's nemen om de huidige staat van het pand in kaart te brengen. Beschadigingen of andere zaken die je voor je huur al opmerkt, kunnen zo niet meer in jouw schoenen worden geschoven.
Om helemaal zeker van je zaak te zijn, kun je ook een zogeheten plaatsbeschrijving laten opstellen door een externe specialistische partij. Zo kom je achteraf niet voor nare verrassingen te staan. Dergelijke beschrijvingen zijn onafhankelijk en erg gedetailleerd. Mocht het toch ooit tot discussies of zelfs een proces komen, dan heb je een heel sterk document met een hoge bewijskracht in handen.
Wil je graag meer informatie hierover? Of denk je erover om je huur op te zeggen en te kijken voor het aankopen van een woning? Neem dan snel contact op met Hypotheek Lenen. Wij kunnen gemakkelijk voor je uitzoeken of het kopen van een huis voor jou aangewezen en haalbaar is.