Klanten getuigen

Mijn man en ik waren op zoek naar een goede hypotheek, maar zagen door de bomen het bos niet meer. Dankzij een duidelijk overzicht en een goede simulatie van Hypotheeklenen.be, werd de juiste keuze al snel erg gemakkelijk. Het uitzoeken van een hypotheek werd bijna leuk ;-).

Katrien
Hoe grote werken financieren als mede-eigendom?
10 november

Hoe grote werken financieren als mede-eigendom?

Geschreven door Hypotheek Lenen

Als je in een gebouw woont met meerdere eigenaars, kan het wel eens gebeuren dat je samen moet opdraaien voor de kosten van een kapot dak of de prijs van een opknapbeurt van de gevel. Dit wordt meestal beslist door de “vereniging van mede-eigenaars” waar jij ook deel van uitmaakt.

Bij welke werken moet je verplicht meebetalen?

Als je eigenaar bent van een pand in een gebouw met meerdere eigenaars, ben je wettelijk verplicht om bepaalde werken mee te financieren. Welke zijn dit dan? Je zal meestal moeten meebetalen aan renovaties die energie besparen, werken die de veiligheid van het gebouw bevorderen en waarborgen, de noodzakelijke herstellingen en soms ook voor moderniserings- en opknapwerken.

Hoe samen financieren als mede-eigenaars?

Sinds 1 januari 2019 is het verplichte “reservefonds” in het leven geroepen. Wanneer deze toch ontoereikend blijkt te zijn, zullen de mede-eigenaars zelf moeten betalen. Maar niet iedereen heeft hetzelfde financiële plaatje en dus kan het zijn dat sommige eigenaars op het moment dat de werken nodig zijn, niet de financiële middelen hebben om mee te betalen.

Wanneer je op dat moment gaat werken met voorschieten, kan dat niet bevorderend zijn voor de relatie tussen de mede-eigenaars. En als je met de werken wacht, zal het gebouw ook in waarde dalen, wat ook nefast is voor alle mede-eigenaars.

In dat geval, kan er een lening worden aangevraagd, het zogenaamde “mede-eigendom krediet”. Deze lening wordt afgesloten door de syndicus. Zo’n lening heeft vele voordelen:

  • Vermits het krediet wordt afgesloten door de syndicus, moeten de mede-eigenaars dus niet opdraaien voor de individuele bijdrage aan het gemeenschappelijke krediet.
  • Bij zo’n krediet is een zeer flexibele terugbetaling tot wel 10 jaar.
  • Het krediet kan gaan tot een bedrag van 500 000 euro.
  • Ook de interestvoet is veel interessanter dan de normale markttarieven.
  • De leencapaciteit van de mede-eigenaars wordt niet gelimiteerd omdat het krediet zelf niet geregistreerd wordt bij de Nationale Bank.

Combinatie van individuele renovatieleningen

Naast het bovenstaande systeem, kan de Renovatielening ook een uitkomst bieden. Je kan namelijk ook kiezen om met alle mede-eigenaars individueel renovatieleningen aan te vragen om hun deel van de werken te kunnen financieren.

Natuurlijk zit je dan wel nog met de vraagstukken welke eigenaars precies hoeveel moeten en kunnen financieren, aangezien iedere eigenaar dan zijn eigen lening regelt en de budgetten op het einde samen worden gelegd.

Hypotheeklenen beantwoordt al je vragen

Moeten er renovatiewerken plaatsvinden in jouw gebouw en weet je niet hoe dat precies werkt qua financiën als mede-eigenaar? Onze experts beantwoorden met plezier al je vragen en helpen je met je verder met het zoeken van de juiste kredieten. Vrijblijvend advies nodig? Niet twijfelen, gewoon bellen! Wil je graag persoonlijk met één van onze experten spreken? Maak dan nu een afspraak.


Lees tips & adviesBereken uw hypotheek

Ook uw hypotheek online simuleren?Klik hier

U hoeft niets te doen, wij zoeken voor u bij 25 banken. 100% onafhankelijk, gratis en vrijblijvend.