Herziening en herfinanciering lening: hoe verloopt het en waarop letten?
Geschreven door Hypotheek Lenen
Een historisch lage rente zet velen aan om terug bij de bank aan te kloppen en hun lopende hypothecaire lenen te laten herfinancieren. Maar hoe zorg je ervoor dat je van zo’n lage rente kan profiteren wanneer het kan? En hoe gaat zo’n herfinancieringsproces precies in zijn werk?
Herfinanciering: wat is het precies?
In principe betekent het simpelweg dat je je huidige lening zal vervangen door een meer voordelige lening (lees: een lening met betere voorwaarden). Bij het afsluiten van een lening, zal je de rentevoet krijgen die op dat moment van kracht is. Maar zo’n rentevoet kan wel eens flink schommelend doorheen de jaren.
De rente voor een hypotheeklening ligt op dit moment bijzonder laag en het is dus zeker het overwegen waard om je lening te laten herzien en de huidige rentevoeten op die manier over te nemen. Als je gekozen hebt voor een variabele rentevoet, hoef je eigenlijk helemaal niets te doen: je neemt automatisch de huidige rentevoet over.
Let op! Er komen bij zo’n herfinanciering wel wat kosten bij kijken. Laat je dus zeker goed informeren vooraleer je deze stap zet.
Vraag raad bij je bank
Belangrijk om te weten: de bank heeft geen baat bij deze beslissing. Als vaste klant zullen ze je zeker deze herfinanciering niet weigeren, maar kan echt wel zijn dat je toch nog een rentetarief aangeboden krijgt dat iets hoger ligt dan de huidige rentevoeten. Gaan ze niet in op jouw aanvraag? Dan ga je gewoon naar een andere bank die je wel die lage rentevoet kan bieden. Dit gebeurt echter zelden: jouw bank wil namelijk vermijden dat je naar de concurrentie stapt.
Als je overschakelt naar een andere bank komen daar wel weer extra administratiekosten en dergelijke bij kijken. Je zal dus zeker moeten afwegen wat voor jou de beste oplossing is. Sommige banken zullen je verleiden met een wel érg laag tarief. Onthoud hier dan dat het waarschijnlijk te goed is om waar te zijn en onderzoek zeker de extra kosten en voorwaarden vooraleer je hierop ingaat.
Herfinanciering lening: verloop en kosten
Wederbeleggingsvergoeding
Als je beslist de huidige rentevoet over te nemen, gaat dit gepaard met enkele kosten. Jouw bank zal dus een vergoeding vragen in de vorm van drie maanden interest op het resterende kapitaal. Dit is een soort compensatie voor de schuldeiser.
Dossierkosten
Deze kosten verschillen erg van bank tot bank, maar zullen er altijd wel zijn. Herfinanciering is namelijk iets duurder dan het afsluiten van een gewone hypothecaire lening.
Kosten van overschakeling
Verander je van bank om de herfinanciering te kunnen finaliseren? Dan komen hier zonder twijfel al administratiekosten bij. Zij moeten namelijk de huidige lening schrappen en een nieuwe hypotheek opstellen, wat zeker tot in de duizenden euro’s kan kosten. Ook de schattingskosten zullen hierbij komen: de nieuwe bank wil namelijk de waarde van je huis weten vooraleer ze een hypotheeklening met je afsluiten.
Herfinanciering: goed idee of niet?
Een extreem lage rentevoet kan wel heel aantrekkelijk zijn, je zal echter wel de extra kosten moeten afwegen. Heb je, na het incalculeren van al deze kosten, nog steeds baat bij zo’n lage rentevoet? Dan kan je een herfinanciering wel overwegen.
Hypotheeklenen geeft herfinancieringsraad
Overweeg je om je hypotheek te laten herfinancieren? Dan raden we aan om toch nog eens het plan te overlopen met een expert. De specialisten van Hypotheeklenen analyseert jouw situatie en bekijkt samen met jou de mogelijkheden tot herfinanciering. Op naar die lage rentevoet! Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.