Een huis kopen via openbare verkoop: hoe werkt dat?
Geschreven door Hypotheek Lenen
Hoewel het huizenaanbod op internet enorm is, dien je er toch rekening mee te houden dat je niet direct over de sleutel van je nieuwe woning zult beschikken. Het hele proces van bezichtiging tot aankoop kan meerdere maanden duren en niet iedereen heeft het geduld hiervoor. Ben je bijvoorbeeld al woningeigenaar en wil je verhuizen? Dan riskeer je maandenlang dubbele maandlasten, alleen maar omdat de administratie zoveel tijd vergt.
Daar is nu echter een alternatief voor: een huis online kopen via openbare verkoop. Natuurlijk kan je nog steeds terecht op reguliere veilingen, maar nu hoef je dus zelfs niet meer te reizen om een huis te kopen. Je kunt via het platform Biddit gewoon bieden op woningen net zoals op andere bekende veilingsites. In dit artikel wat meer informatie over het kopen van een huis via openbare verkoop. En waar je zeker op moet letten om niet in de problemen te geraken.
De snelste manier om een huis te kopen
Waar je soms wel drie tot vier maanden vast zit in het verkoopproces bij de reguliere verkoop van vastgoed, hoef je bij openbare verkoop slechts maximaal 6 weken te wachten. Dit is de uiterlijke termijn waarbinnen alles rond moet zijn. Ben je dus gebaat bij een snel proces en wil je zo snel mogelijk een nieuwe woning betrekken? Dan is dit dé optie voor jou.
Hoe vind je huizen via openbare verkoop?
Een openbare verkoop wordt door de notaris uitgevoerd en niet door een particulier. Dit kan zowel op basis van een rechterlijk besluit zijn, als vrijwillig geïnitieerd door de eigenaar van het pand. De verkoper kan dan fijn al het werk uit handen geven aan een ervaren notaris, want het biedproces is redelijk ingewikkeld zelf te sturen indien je hier geen ervaring in hebt.
Zoals we in de intro al hebben aangegeven, is Biddit momenteel het meest populaire platform op internet waar alle verkopen via de notaris gaan. Je vindt hier steeds meer huizen, aangezien de methode van openbare verkoop meer bekendheid begint te genieten. De prijzen bij de huizen vermeld zijn zogenaamde instelprijzen. Dit is dus niet altijd het minimumbedrag dat een verkoper wil, maar schattingen. Er zijn altijd acht dagen om te bieden, daarna wordt de optie uitgezet.
Elk bod is bindend!
Als tip kunnen wij meegeven, dat het uiterst verstandig is om je eigen zaakjes op orde te hebben, eer je gaat bieden. Elk bod is namelijk bindend en als de persoon die een hoger bod had geplaatst het huis uiteindelijk niet wil hebben, dan ben jij bij de wet verplicht om de koop door te zetten. Zorg er dus voor dat je binnen je budget biedt. Het nadeel aan openbare verkopen is dat er geen compromis wordt opgesteld, waardoor je geen opschortende voorwaarden kunt laten opnemen. Bieden is dus kopen!
Een ander puntje dat wij aanraden, is om altijd informatie over het pand op te vragen. Dit kan bij de notaris van de verkopende partij. Met verborgen gebreken zonder een compromis loop je uiteindelijk wel wat meer risico dus houd dit in je achterhoofd. Je kunt in bepaalde gevallen wel de verkoper verantwoordelijk stellen bij gebreken achteraf, vraag goed na hoe dit precies werkt om jezelf geen ellende op de hals te halen.
Hypotheek Lenen berekent je maximale budget voor je
Wil je deze mogelijkheid uitproberen en eens op Biddit gaan kijken? Zorg er dan voor dat je precies weet hoeveel je kunt besteden. Wij kunnen een hypotheek simulatie voor je uitvoeren en meteen de best passende hypotheken voor je vinden. Zo kun je met een duidelijk bedrag in je achterhoofd verantwoordelijk bieden. Neem eens contact op voor meer informatie.