Een huis bouwen: hoeveel kost dat?
Geschreven door Hypotheek Lenen
Een baksteen in de maag en heel veel zin om te beginnen bouwen aan je droomhuis? De woningprijzen stijgen al enkele jaren héél snel en ook de bouwgronden worden alsmaar duurder. Hoeveel kost dat nu eigenlijk, een huis bouwen anno 2021? En hoe zorg je ervoor dat de kosten niet te hard oplopen?
Het belang van de locatie
Een goede locatie is vandaag de dag goud waard. Vooral bouwgronden in de groene buitenrand van grote steden zijn erg gewild. Maar de prijs van een bouwgrond kan ook erg verschillen binnen een provincie. In Limburg zal je bijvoorbeeld in de provinciehoofdstad Hasselt veel meer moeten neerleggen voor een bouwgrond dan eentje in het Limburgse Tongeren. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor huizen en appartementen.
De grote vraag die je je dus moet stellen is: hoe belangrijk is de locatie voor jou? Als je vaak onderweg bent voor je werk, is het natuurlijk handig dat je centraler gaat wonen. Werk je veel van thuis uit en wil je graag veel groen in de omgeving? Dan kan je natuurlijk wat meer afgelegen een bouwgrond opzoeken.
Doe eerst een grondige kostenanalyse
Niet alleen de bouwgrondkosten, maar ook de kosten van de bouwmaterialen, de aannemerskosten en de kosten van de uiteindelijke afwerking moet je in rekening brengen. En daar stopt het niet: denk ook zeker aan allerhande kosten zoals de architectenkosten, de notariskosten en registratierechten, de studiekosten (wat betreft de EPB-verslaggeving etc.), en de 21 % btw voor nieuwbouw (behalve als je recht hebt op de 6% btw-regeling bij sloop- en heropbouw).
Enkele variabelen die ook een deel van de prijs kunnen bepalen: het aantal vierkante meter aan bewoonbare oppervlakte dat je wenst, de aanwezigheid van zolder en/of kelder, de gewenste energiescore, het type afwerking en de aanwezigheid van een extra berging.
Zorg voor een financiële buffer
Zoals hierboven al vermeld, kunnen de bouwkosten erg hoog oplopen. Ook al denk je een goede inschatting te hebben gedaan wat de kosten betreft, is het toch sterk aangeraden om een extra financiële buffer achter handen te hebben voor eventuele onvoorziene kosten. Bij nieuwbouw komt dit echter wel iets minder voor. Klopt je de geschatte kostenpost toch? Dan kan je eventueel de buffer gebruiken voor je interieur afwerking nog mooier te maken.
Hypotheeklenen helpt je met je budget
Hoeveel kost dat nu precies, een huis bouwen? Het exacte bedrag weet je helaas pas als de klus volledig geklaard is en kan dus niemand echt precies inschatten. Natuurlijk is een goede voorbereiding het halve werk! Wil je graag je plannen met een expert bespreken? De specialisten van Hypotheeklenen luisteren graag naar je bouwplannen en denken met plezier mee over de eventuele kosten en financiering. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak!