Compromis ontbinden? Wat zijn de gevolgen?
Geschreven door Hypotheek Lenen
Wanneer je een woning wil aankopen, dan gaat daar een enorm proces aan vooraf. Je begint je zoektocht waarschijnlijk op het internet, gaat daarna één of meerdere woningen bezichtigen en op een bepaald moment is het raak: je hebt je droomhuis gevonden! Na de onderhandelingen kom je op het punt dat je het compromis moet tekenen.
Het compromis is het document waarin alle voorwaarden voor de aankoop van de woning worden vastgelegd, alsmede de koop zelf. Na het tekenen heb je dan ook de contractuele verplichting om het pand daadwerkelijk van de verkoper over te nemen. Maar wat als je ineens niet in staat bent om de koop te voltooien? Welke gevolgen zijn daar aan verbonden?
Wat is een compromis en waartoe dient het?
Laten we beginnen met het compromis. Het compromis is een document waarin zowel de koper als de verkoper bepaalde wensen en eisen in verband met de verkoop van de woning vastleggen. Het compromis wordt opgesteld zonder dat daarbij een notaris aanwezig is. Let wel: het compromis is wel degelijk bindend! Aan de inhoud van het compromis zit je als koper vanaf dat moment dus ook echt vast.
De opschortende voorwaarden
Naast de wettelijke informatie en voorwaarden, bevat bijna elk compromis ook de zogeheten opschortende voorwaarden. Dit zijn voorwaarden die zverbonden zijn aan een gevolg van een toekomstige en onzekere gebeurtenis, of van een gebeurtenis die reeds heeft plaatsgevonden, maar aan beide partijen nog onbekend is. Eén van de meest voorkomende opschortende voorwaarden is dat het compromis enkel geldig zal zijn indien de koper binnen een bepaalde termijn een hypothecair krediet verkrijgt. Lukt dit niet, dan is de koper niet gebonden aan de koop en kan het compromis boetevrij ontbonden worden.
Lukt het je als koper uiteindelijk niet om een hypotheek te krijgen?
Als je een compromis ondertekend en je krijgt geen lening, dan kunnen er twee dingen gebeuren. Heb je een opschortende voorwaarde op laten nemen in het compromis? Dan kan het compromis worden ontbonden, zonder dat je als koper daar vervelende (financiële) gevolgen van ondervindt.
Heb je echter geen opschortende voorwaarde op laten nemen? Dan kun je, doordat je niet aan je verplichtingen als koper kunt voldoen, op een fikse schadevergoeding rekenen. Deze kan oplopen tot maar liefst 10% van de totale verkoopprijs!
Soms is er geen sprake van een boete
Niet elke reden tot ontbinding of vernietiging van het compromis leidt tot een schadevergoeding. Er zijn namelijk enkele redenen denkbaar die binnen de verantwoordelijkheid van de verkopende partij vallen. Het kan gaan om verborgen gebreken, stedenbouwkundige overtredingen of het niet nakomen van de informatieverplichting.
In geval van verborgen gebreken zal het compromis vernietigd kunnen worden. In de twee andere gevallen kan ontbinding van het compromis bij de rechter worden aangevraagd, zodat je als koper geen boete hoeft te betalen.
Ontbinding met wederzijdse goedkeuring
Een andere vorm van ontbinding zonder (grote) financiële gevolgen betreft de zogeheten minnelijke ontbinding. In bepaalde gevallen kunnen zowel de koper als de verkoper onderling besluiten het compromis te willen ontbinden. In dat geval hoeft niet altijd een schadevergoeding te worden betaald. De verkoper kan echter wel over het recht beschikken om het reeds betaalde voorschot te houden.
Wil je absolute zekerheid aangaande je financiële situatie?
Hypotheek Lenen kan je daarbij helpen. Wij kunnen je niet alleen alles helder en duidelijk uitleggen met betrekking tot het compromis, maar ook al jouw financiële mogelijkheden op papier zetten. Zo weet je voor de aankoop waar je aan toe bent en hoef je je geen zorgen te maken over eventuele schadevergoedingen. Bel ons vandaag nog voor een afspraak!