Bieden op een woning? Waarop letten bij je bod bepalen
Geschreven door Hypotheek Lenen
Je gaat het doen: je bod plaatsen om een woning te kopen. Eén van dé belangrijkste momenten uit je leven dat je dus zeker goed moet voorbereiden. Het gaat namelijk om een erg hoog bedrag en een bindend contract. Hoe verloopt zo’n bod plaatsen precies en hoe pak je dit het beste aan? Enkele handige tips om de aankoop van een woning vlot en zonder fouten te laten verlopen.
Tip 1: Maak een grondige analyse
De eerste vraag die je je zal moeten stellen is: hoe komt de verkoper aan de vraagprijs in kwestie? Als de woning die je voor ogen hebt in een goede staat is, heel goed gelegen is en daarbovenop nog eens te koop staat voor een voordelige prijs betekent dit vaak dat je met veel concurrentie te maken zal hebben en moet je dus rekening houden dat je in de huidige woningmarkt misschien wel iets hoger zal moeten bieden dan de vraagprijs.
Maar check ook zeker of ze niet iets té veel proberen te vragen voor het pand. Zijn er bepaalde verborgen verbreken? En is de buurt waarin de woning zich bevindt wel veilig? Hoe zit het met de technische installaties? Laat je dus eerst erg goed informeren en let goed op wanneer je de woning gaat bekijken.
Tip 2: Wees realistisch
Moet je dan een extreem hoog bod doen op de woning? Neen, absoluut niet. Integendeel! Andere potentiële kandidaten zullen doorgaans ook niet erg veel hoger willen bieden dan de originele vraagprijs. Meestal is het dus niet nodig om zelf in de hoogte te gaan met je biedprijs. Sterker zelfs: soms is het beter om net iets lager te bieden. Je wil natuurlijk niet te laag zitten, want dan ben je al snel kansloos.
Tip 3: Probeer te onderhandelen
Strategisch en slim onderhandelen zou je wel eens kunnen helpen om een goed compromis te sluiten met de verkoper en tot een win-winsituatie te komen. Op die manier zou je het oorspronkelijke startbod iets kunnen laten dalen.
Zorg er bijvoorbeeld voor dat je jouw enthousiasme tijdens het bezoek en de onderhandelingen wat probeert te temperen. Als de verkoper merkt dat je de woning wel heel erg graag wil, zal hij misschien proberen een wat hogere prijs te bedingen omdat hij ziet dat je emotioneel al erg betrokken bent. Laat dus niet te veel merken dat je jouw droomhuis hebt gevonden, hoe moeilijk dat ook is. Strategisch gezien, geef je beter een indruk dat je de woning zeker wel wilt kopen, maar niet zomaar tegen iedere prijs. Tip: hou in je achterhoofd dat er altijd nog andere huizen te vinden zijn die ook helemaal jouw ding zullen zijn, en dat het dus geen ramp is wanneer er nu geen deal zou komen.
Een andere onderhandelingstruc: probeer te wijzen op de minpunten van de woning die gekend zijn, zoals technische installaties van een zekere leeftijd, een oud dak, een verouderde keuken... Dat zijn belangrijke argumenten om tot de juiste prijs voor de woning te komen: hoeveel renovatiewerk zie je er nog bijkomen op relatief korte termijn? Indien er nog wel wat werk aan de woning is, zal de verkoper ergens wel wat toegevingen moeten doen. Ook hier geldt: als je zelf te positief bent over de woning, geef je de verkoper eigenlijk meer kans om hoger in te zetten. Tip: het is aan de verkoper om zijn woning te verkopen, hij moet dus de positieve punten maar benadrukken, jij kan tegenargumenten geven.
Werkt de verkoper met een makelaar die onderhandelt? Geef dan gerust erg stevige tegenwind. De makelaar is nu eenmaal een professional wiens doel het is om huizen voor zo veel mogelijk geld te verkopen. Die is helemaal niet bezig met jouw levensverhaal. Onderhandel je rechtstreeks met de eigenaar? Dan kan je zien of er een soort gunfactor ontstaat. De eigenaar is bezig met het financiële aspect, maar hij wil liever ook zijn woning overlaten aan iemand die hij het echt gunt en die er zorg voor zal dragen. Dan helpt het wel bij de onderhandelingen wanneer je wat persoonlijkheid en sympathie laat zien. Je zal zien dat je dan sneller een kleine toegeving van de eigenaar voor elkaar kunt krijgen.
Voor de rest wijzen we eigenlijk terug naar tip 1 en 2. Zorg dat je een idee hebt wat de woningen in de buurt waard zijn en hoe groot de kans is dat er nog kapers op de kust zijn. Op basis daarvan kan je beslissen of je meteen maar over de vraagprijs heen probeert te gaan, of toch net wat lager gaat bieden. Ben je zeker dat er direct na jou nog gegadigden in de rij zullen staan? Dan moet je hoog genoeg gaan. Staat de woning al een tijdje te koop of spreekt de verkoper niet meteen over een stormloop aan bezoekers? Dan kan je het bod wat naar beneden inzetten.
Tip 4: Doe je een bod? Vraag eventueel opschortende voorwaarden
Eens je een bod hebt uitgebracht, moet je een lening aanvragen bij de bank, maar soms kan dit wel eens flink tegenvallen. Lukt het je niet om een lening te verkrijgen? Dan heb je een probleem als je net een bod hebt geplaatst.
Gelukkig kan je wel vragen naar opschortende of ontbindende voorwaarden wanneer je een bod uitbrengt. Dit betekent dat je na het plaatsen van het bod het alsnog kan terugtrekken indien nodig, bijvoorbeeld omdat de lening niet in orde geraakt. Natuurlijk is het wel aan de verkoper of hij hierin meegaat of niet. In de huidige tijd zijn woningen nu eenmaal erg gegeerd, dus de kans bestaat dat de verkoper zal afhaken en liever zal wachten op een volgende kandidaat-koper die wel zekerheid heeft over de financiering. Toch maar best de financiële mogelijkheden vooraf bekijken dus! Onze experts helpen je daar graag bij. Neem gerust contact op voor een afspraak.
Tip 5: Geen onderhandelaar? Schakel een makelaar in
Ben je geen geboren onderhandelaar? Niet erg, een professionele makelaar doet dat gerust voor jou. Voor makelaars is onderhandelen dagelijkse kost en ze kunnen het daarom als de beste.
Bovendien kennen zij de prijzen op de markt en weten ze maar al te goed wat het ideale openingsbod zou zijn voor de woning in kwestie. Een makelaar zorgt er dus voor dat je nooit teveel zal betalen voor een pand.
Leningadvies nodig? Vraag raad aan Hypotheeklenen
Ben je van plan een bod te doen op een pand, maar wil je graag je prijs en een mogelijke lening met een expert bespreken? De specialisten van Hypotheeklenen helpen je graag om je bodprijs even onder de loep te nemen en kijken met plezier uit naar een geschikte hypotheek. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.