4 tips voor het aanschaffen van een woning
Geschreven door Hypotheek Lenen
Wanneer je erover nadenkt om een woning te kopen, kom je er al gauw genoeg achter dat dit hier heel wat bij komt kijken. Er is zoveel informatie waar je rekening mee moet houden, dat je het gevoel kan krijgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ineens krijg je te maken met makelaars, hypotheekadviseurs, bouwkundig rapporten en termen zoals “verborgen gebreken”… Dit kan voor een leek vrij lastig zijn!
Om je een beetje op weg te helpen, vind je hieronder een lijstje met een aantal van de meest belangrijke punten waar je op moet letten. Zo kun je wellicht enige structuur aanbrengen in deze enigszins verwarrende, maar zeker ook spannende zoektocht.
1. Hoe ziet je droomhuis er uit?
Wanneer je op het internet op zoek gaat naar beschikbare panden, kun je al vrij snel verdwaald raken in het enorme aanbod. Het is daarom aan te raden om allereerst eens gewoon rustig de tijd te nemen om je droomwoning te visualiseren. Wat zie je? Is het groot, klein, nieuw of oud? Wil je ook een balkon of tuin? Wil je een huis dat al helemaal piekfijn is, of steek je liever zelf de handen uit de mouwen om het geheel naar eigen wens te renoveren? Als je een beetje een idee begint te krijgen, schrijf dan alles op, of teken het desnoods. Met deze informatie kun je nu gericht starten aan je zoektocht.
2. Krijg inzicht in je financiële situatie
De aanschaf van een woning is niet bepaald goedkoop. Zorg er dus voor dat je op de hoogte bent van het budget dat je kunt besteden en hoe je de financiering kan doen. Een hypotheek verkrijg je niet zomaar; er zal sprake moeten zijn van voldoende en structurele inkomsten om een bank zover te krijgen om aan jou een hypotheek te verstrekken. Ze moeten er zeker van zijn dat je deze hypotheek ook effectief zal kunnen afbetalen. Heb je momenteel tijdelijk werk, of zijn je vooruitzichten onzeker? Dan is tijdelijk huren misschien een betere optie tot je wat meer zekerheid hebt.
3. De zoektocht kan nu beginnen!
Heb je inmiddels een duidelijke visie van jouw droomwoning en is het haalbaar deze ook te bekostigen? Dan kun je nu gericht op zoek gaan. Een eenvoudige zoektocht op diverse websites toont al snel dat er heel wat panden te koop worden aangeboden.
De makkelijkste tactiek is het maken van een lijstje met meerdere huizen die aan jouw wensen voldoen, en om die vervolgens te bezichtigen. Let tijdens deze bezichtigingen niet alleen op uiterlijke kenmerken, maar vraag ook goed door naar de geschiedenis van het pand, de buurt waarin het huis zich bevindt en informeer ook naar eventuele plannen die de gemeente in de toekomst kan hebben voor de buurt. Het zou jammer zijn als de nu rustige buurt in enkele jaren verandert in een druk verkeersknooppunt. Op dit punt kun je je over het algemeen het beste laten bijstaan door een aankoopmakelaar. Hij of zij zal sneller zaken opmerken die jij misschien over het hoofd ziet.
4. Overdracht van een woning
Wanneer je zover bent dat je een huis daadwerkelijk wil aanschaffen, zul je eerst nog een heel traject afleggen waarin er over en weer wordt geboden. Indien een bod wordt geaccepteerd, vindt de overdracht plaats via een notaris. Dit zijn vrij ingewikkelde zaken die je het beste in handen kunt leggen van een expert, zoals eerder genoemde aankoopmakelaar. Wil je het echter zelf doen, zorg er dan voor dat je je goed voorbereid door voldoende informatie te onderzoeken over de woningmarkt. Zo voorkom je dat je teveel betaalt. Vergelijk ook gerust meerdere notarissen, al komt het ook vaak voor dat de verkoper de keuze van de notaris bepaalt. Lees goed alle voorwaarden om niet achteraf voor vervelende verrassingen te staan.
Bij Hypotheeklenen.be zijn we in alvast staat om de goedkoopste hypotheek voor u te vinden.
Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Contacteer ons nu, om de mogelijkheden van een hypotheeklening te bespreken.